Cara pilih dan beli web hosting dan domain di Malaysia

Cara pilih dan beli web hosting dan domain di Malaysia

Apa kriteria penting semasa memilih web hosting? Cara bezakan pakej-pakej hosting.
Antara perkara yang diterangkan dalam video ini:
1. Cara beli domain dan hosting di Malaysia.
2. Apa itu web storage / disk space dan monthly bandwidth (data transfer)?
3. Apa itu addon domain dan subdomain?
4. Apa itu limit inodes dalam web hosting?
5. Nak guna .com, .my atau .com.my?
6. Berkenalan sedikit dengan cPanel.

Senarai beberapa hosting provider di Malaysia:
https://www.mesrahosting.net/
https://www.netkl.com/
https://www.gbnetwork.my/
https://www.syokhost.com/
https://www.icore.com.my/
https://omg-host.com/

Home

Home

Home


https://datakl.com/
https://www.exabytes.my/
https://www.serverfreak.com/
https://www.yeahhost.com.my/

Web Hosting Malaysia Domain Names VPS Dedicated Server Office 365 – Shinjiru

*susunan secara rawak, tidak berdasarkan apa-apa faktor.

17 Comments

  1. Mhd Syam on May 23, 2022 at 11:30 pm

    Salam tuan, macam mana nak beli domain baru dan connect dengan hosting sedia ada?



  2. orange drive on May 23, 2022 at 11:36 pm

    Tq



  3. AZIM ABDUL on May 23, 2022 at 11:36 pm

    Salam tuan. Utk bandwidth limit vps tu, klau kita embed video dari host luar ke dlm web kita, dia akan deduct limit tu ke if user stream video tu?



  4. Jejaka Gentleman on May 23, 2022 at 11:40 pm

    info yang bagus. Kalau contoh saya nak deploy application dalam bentuk war macam mana ye?



  5. devzaim on May 23, 2022 at 11:44 pm

    Tuan, video untuk VPS ada tak? sebab saya nak cuba VPS tapi masih tak jumpa tutorial and nak beli pun tak berani lagi sebab mahal. Saya cari yang free trial tapi tak jumpa. 😅



  6. Aishah TV Kids on May 23, 2022 at 11:44 pm

    Terima kasih. Melalui video ini saya jumpa webhosting yang boleh dibeli oleh saya dan digunakan untuk jadikan sebagai website.



  7. cicie vie on May 23, 2022 at 11:48 pm

    saya pakai yg ni, https://keybase.io.. untuk belajar je, ade yg sama ke yg macam ni tapi dari malaysia ?



  8. Jannah Marooskin on May 23, 2022 at 11:49 pm

    Tuan. Nak tanya, contoh la kita try tahun pertama pakai hosting A. Lps tu rasa macam tak sesuai kita tukar hosting B. Kalau macam tu boleh ke? Apa effect dia ye?



  9. iqbal on May 23, 2022 at 11:55 pm



  10. Ariff Haqeem on May 23, 2022 at 11:56 pm

    salam tuan, jika tidak keberatan bole tak tunjuk tutorial buat website yang simple pun takpe lepas dah beli plan macam abang beli dalam video ni, terimakasih bang.



  11. Fazri Hassan on May 24, 2022 at 12:00 am

    salam tuan…boleh tolong cadangkan tak company web hosting mana yg sesuai untuk yang baru nak buat website..



  12. christ ck on May 24, 2022 at 12:04 am

    Tuan, kalau dekat domain kita guna .co okey tak? Sesuai tak untuk blog mengenai info2 semasa?



  13. Thompson Paulus on May 24, 2022 at 12:06 am

    Salaam, Boleh cadangkan website hosting yang pantas, budget unlimited.



  14. Pisyek Kumar on May 24, 2022 at 12:06 am

    Boleh review VPS provider local pulak tuan. Hehehe.



  15. Ayuyu on May 24, 2022 at 12:09 am

    Nak tanya.. kalau blogging wajib ke ada domain ni?? Kalau blogspot biasa tak boleh lulus adsen ke?



  16. Muhammad Fareez on May 24, 2022 at 12:11 am

    Terbaik tuan



  17. Abdul Hakim on May 24, 2022 at 12:27 am

    Salam tuan, macam boleh terangkan hosting yang ada SSL cert untuk jadikan https?